Végig csinálom program 1. lépés

Nagyon kevés olyan emikor és mennyit, illetve a testének, hogy mikor és mennyit edz. Ezek az emberek érik el mindig a leglátványosabb eredményeket. Ám általában ezekre az emberekre lesznek a leghamarabb irigyek mások, és ezekre mondják, hogy „ő olyan ügyes” (jó esetben) vagy – sokkal gyakrabban – „ő olyan szerencsés”. mber létezik, aki elhatározza, hogy mit szeretne elérni és aztán rendíthetetlenül teszi, amit kell, és a leghatékonyabb vezetőket megszégyenítően határozottan parancsol a szájának, hogy mit eszik.

Mit tudnak ők, amit a többiek nem?

Ezek az emberek biztosan nem nyavalyognak ilyeneken: Jaj, „hogyan vegyem rá magam erre vagy arra”, jaj „nem tudok ellenállni a csokinak”, vagy „mit csináljak, ha egyszer szeretek főzni”. I

Mindenki kívülről fújja: a fogyás fejben dől el! Nézzük mit is jelent ez igazából?

Ez az ábra azt mutatja meg, hogy a hiedelmeink hogyan hoznak létre egy körforgást, ami a működéséből adódóan egyre inkább erősíti a hiedelmeinket. Amit bizonyos dolgokról hiszünk, ahogy azokat látjuk, az vezet majd a tetteinkhez, és amit teszünk, annak az eredményeit fogjuk meglátni, amelyek viszont a hiedelmeinket fogják erősíteni (vagy ritkább esetben gyengíteni).

Mondok egy példát. Le akarsz fogyni, de úgy gondolod, hogy ez irtózatosan nehéz és nem leszel rá képes (mert nem tudsz lemondani a csokiról, azt hiszed, hogy az elhízásodnak genetikai oka van, stb.). Ezek a hiedelmeid. Persze azért megpróbálod. Az étkezésre nem figyelsz, és az edzést is ímmel-ámmal csinálod. Ezek a tetteid. Mivel a hiedelmeidből táplálkoznak, ezért nem fogod betartani a fitnesz tervedet.

Egy hónap múlva azt látod, hogy lám, semmi eredmény. Mitől is lenne? És mi fog történni? Természetesen megerősödik benned a hit, hogy a fogyás irdatlanul nehéz és az újabb kudarcélmény mélyíti azt a hiedelmet is, hogy Te nem vagy képes lefogyni (vagy nem vagy képes mértékkel enni a csokit stb.). Látod? Hiedelmek, tettek és eredmények.

Az nyilvánvaló, hogy az eredményekre direkt módon sehogyan sem lehetsz hatással. Ha ezt elfogadjuk, és miért ne fogadnánk el, akkor innentől kezdve már csak két dolgot tehetsz:

  • megváltoztathatod a tetteidet vagy
  • megváltoztatod a hiedelmeidet, meggyőződéseidet

Nézzük ezeket sorrendben:

A tettek megváltoztatása
Általában itt szokás belenyúlni a fenti körforgásba. Eddig így és így viselkedtem, ezeket tettem (például nem mozogtam, mértéktelenül ettem a csokit, cukrot, tortát, nyalókát), ám ez után másképp fogok tenni, és akkor mások lesznek az eredményeim is. Ez egy teljesen jó gondolat, ám van vele egy kis probléma.

A hiedelem-ciklusban nem egyenrangúak az egyes elemek. Tehát a hiedelmek, a tettek és az eredmények nem egyenrangúan vannak hatással egymásra.

A cselekedetek megváltoztatása persze hoz eredményeket, csak hosszú távon nem fenntartható.

Egy valamire viszont kifejezetten jó az ideiglenes – akaraterővel és önfegyelemmel fenntartott – tudatos viselkedéskontroll, nevezetesen, hogy ha elég hosszú ideig fenn tudod tartani, akkor láthatsz olyan eredményeket, amikért dolgozol, és ez hatással lehet már önmagában is a látásmódodra, a hiedelmeidre.

Ahhoz, hogy megváltoztasd a viselkedésedet és a tetteidet úgy, hogy semmi más nem változik, iszonyatos akaraterő és önfegyelem szükséges. Néhányan meg tudják tenni, de ennek a hatása rövid távú. Ezért fuccsol be olyan sok „hirtelen felindulásból elkövetett” életmódváltás. A hiedelmek erősebbek a racionális énünknél és előbb utóbb legyűrik azokat a változásokat, amelyek nem állnak velük összhangban!

Hogy mit is jelent ez? Hát csak annyit, hogy hiába változtatod meg a tetteidet vagy a cselekedeteidet, ha a régi meggyőződéseid – melyek az eredeti viselkedésed forrását jelentették – ugyanazok maradnak, akkor csak idő kérdése, hogy a hiedelmeid felülkerekedjenek. Ez az oka annak, hogy olyan nehéznek tűnik minden változás, és ez az oka annak, hogy sok embernél nem tartós. De akkor mit lehet tenni?

 

A hiedelmek, a régi meggyőződések megváltoztatása
Természetesen a hiedelmeidet kell megváltoztatni. A hiedelem-ciklusba kizárólag a hiedelmek ponton lehet belépni és tartós változást is csak onnan lehet elérni. Nem véletlenül van legfelül pont ez a pont.

Pl. meg kell változtatnod azt a szilárd meggyőződésedet, hogy a fogyás csak úgy következhet be, ha megvonod magadtól a kaját. Törlés, rossz!

El kell hinned, hogy a csokit lehet mértékkel fogyasztani. Törölnöd kell azt a meggyőződésedet, hogy irtózatosan nehéz lefogyni.

Önvizsgálatot kell tartanod arról is, hogy mit gondolsz egyáltalán az életmódváltásról, a lefogyásról, a célod eléréséről vagy az egészségesebb életmódra történő áttérésről.

De nem ám a mantrát kell fújni, hogy „Jó az egészséges életmód, mert akkor idősebb koromban kevesebb gondom lesz” vagy „Jó dolog lefogyni, mert csökken a szívinfarktus kockázata” és hasonló lexikonszagú dolgok.

Neked mélyen magadba nézve azt kell első körben tisztázni magaddal, hogy miért akarod ezt, sőt, akarod-e ezt egyáltalán! Lehet, hogy nem, és akkor végre megszabadulhatsz a tehertől, ami nyomja a szívedet ezzel kapcsolatban.

Ha úgy érzed, tudnál boldogan, megbánások nélkül élni anélkül, hogy a fitnesz célodat (bármi is legyen az) elérnéd valaha is, akkor lehet, hogy nem is akarod igazán.

Gyilkos dolog, ha olyasmit erőszakolsz magadra, amit nem akarsz.

De…

Ha kiderül, hogy igenis akarod, akkor pontosan tisztáznod kell magaddal, hogy miért.

Nincs más út!

És ekkor kezdődhet a munka, lehet dolgozni azon, hogy felismerd, pontosan milyen hiedelmek akadályoznak, és hogyan lehet azokon változtatni.

Nagyon nehéz belső munka vár rád, de sikereket csak így lehet elérni.

Lehet, hogy a régi téves meggyőződéseidet még a szüleid alakították ki, és Te azóta ezt a szoftvert futtatod! A régi meggyőződéseid a tudatalattidban, az ösztönös irányítórendszeredben szokásokká szilárdultak, ezeket kell átalakítani.

Újra kell írni a szoftvert, de készülj fel rá, hogy a változtatás legnagyobb akadályozója kezdetben a Te agyad lesz.

Ezért el kell fogadnod, hogy a jó szándék nem elég, mert, ha ki kell lépned a komfort zónádból a célod eléréséhez, akkor nagyon a sarokba kell szorítanod magad, hogy végig csináld.

A sikeres célba érők – az a bizonyos 5% – képes volt új meggyőződéseket, új szokásokat kialakítani, azokat hajlandó volt begyakorolni, dokumentálni és beépíteni a mindennapjaiba.

Tartozz Te is a sikeres 5% -ba!

László Irén

Facebook

altair_logo1

"Ne a földre nézz! Rögök közt nincs válasz. Felfelé figyelj!"

Kövess a Facebookon

Kapcsolat

Joósz Andrea 06 70 904 3752
László Irén 06 20 966 4538

HS Sportcentrum
Gödöllő Dózsa György út 152.

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: Hornyák Design.