Vágyak és elvárások

Mi az elvárások és a vágyak közötti különbség és hogyan határozza ez meg a sikeredet vagy a kudarcodat? Valamint ismerd meg a szalámizós-módszert, ami „atommeghajtásúvá” teszi a fitnesz terved kivitelezését!

Jó néhány ember fordult már hozzám személyi edzésért, akiknek a legfőbb problémájuk az volt, hogy bár tényleg le akarnak fogyni vagy tényleg szeretnék elérni a kitűzött céljukat, egyszerűen sikertelenek. Néhány hétig jól csinálják, minden rendben megy, jönnek is az eredmények, aztán történik valami, amire rá lehet fogni, hogy emiatt most kivételesen eltérhetnek a tervüktől, ezért az alkalmat megragadva el is térnek a tervtől. Ám mivel egy ilyen döntés könnyebbé teszi a későbbi kihágásokat, egyre többször térnek el, egyre többször étkeznek rosszul, hagyják ki az edzéseket, és mire észbe kapnak, már egy-két hónapja – vagy szerencsétlenebb esetben egy-két éve – nem követik a fitnesz tervüket, és ekkorra nyilván az első eredmények is elolvadtak. A kevésbé tudatosak ilyenkor külső okokat keresnek, például:

  • nincs motivációm – pedig a motiváció nem más, mint a célunk érdekében meghozott apró döntések sorozata, aminél általában rövid távú előnyökről mondunk le (pl. 20 perc tévézés, 1 pizza éjfélkor, stb.)
  • beteg volt a gyerek – oké, oké, de két évig?!
  • közbejött valami a melóban – miért fontosabb a munkahelyi gond, mint a saját vágyunk és a saját életünk, amit csak egyszer, csak most élhetünk?! Ha a munkahelyre be tudsz áldozni extra időt, akkor az a minimum, hogy magadra is tudj áldozni fél órát!

A lényeg, hogy a kevésbé tudatos emberek másokat hibáztatnak. Róluk nem is szeretnék beszélni. A tudatosabb emberekben viszont felmerülhet a kérdés: Vajon én szabotálom a saját sikeremet? Ez pedig azért előnyös, mert míg másokat és a tőled független dolgokat nem vagy csak nagyon nehezen tudsz megváltoztatni, addig a saját hozzáállásodra, nézeteidre és gondolataidra azért mégiscsak nagyobb hatással tudsz lenni. Nem mondom, hogy könnyű, de az legalább sikerrel kecsegtet.

Az első kérdés tehát, hogy ismerős-e a probléma, miszerint nagyon erősen akarod elérni a fitnesz célodat, mégis valamilyen okból kifolyólag nem tudod véghezvinni a tervedet, mert nehezen tudod táplálni és olyan szinten tartani a motivációdat, ami a terved kivitelezéséhez szükséges?

Ha igen, akkor itt az ideje, hogy egy igen fontos elvet elsajátíts: Az ember mindig az elvárásainak fog megfelelni és sosem a vágyainak!

Ha például le szeretnél adni 20 kilót mondjuk fél év alatt, az teljesen reális cél. A céllal ugye semmi gond. De ha képtelen vagy elhinni, hogy te le tudsz adni 20 kilót, akkor bizony nem is fogsz tudni, mert az elméd, az elvárásod, hogy te képtelen vagy erre, a sikered ellen fog dolgozni. Az első kérdés természetesen mindig az, hogy akarod-e és mennyire. De ha ezt őszintén megválaszoltad magadnak, akkor ideje a tudatosság következő lépcsőfokára lépned és feltenned a kérdést:

Oké, ezt és ezt a célt akarom elérni, de valójában mire számítok, hogy mi fog történni?

De másképp is feltehetem a kérdést: szerinted mikor találod meg az első kifogást, ami miatt úgy érzed eltérhetsz a fitnesz terved megvalósításától? Egy hét, két hét, egy hónap? És mik lesznek azok a kifogások, amiket elég meggyőzőnek fogsz találni ahhoz, hogy letérítsenek az útról? Lehet, hogy anyóslátogatásra mentek (vagy ő jön hozzátok), ami kicsit stresszessé teszi a napodat. Vagy hirtelen súlyos betegség üti fel a fejét a családban vagy egy éjszaka egyszerűen csak különösen magányosnak érzed magad, és ekkor hirtelen az a nagy bödön jégkrém jó stresszoldónak vagy társaságnak tűnik, és természetesen edzeni se fogsz, mert hogy néz az ki (betegség) vagy kinek van már ilyenkor kedve (anyós, magány)?

Az új szokások kialakításakor nagyon jó, ha előre megpróbálod kitalálni (és később folyamatosan bővíted), hogy mik azok az okok, amik eltéríthetnek a tervedtől, és hogy ezekre az esetekre legyen egy B-terved. Gondolom, ezt már csinálod. (Csinálod a fenét… …tudom én, figyellek!) Most viszont arra kérlek, lépj feljebb a tudatosságban és kezd el figyelni és magadban tudatosítani az elvárásaidat.

Mert mi is történik ilyenkor? Lehet, hogy le akarsz fogyni 20 kilót fél év alatt, de valójában arra számítasz, hogy mondjuk másfél hónapig bírod, aztán kipukkad a lufi, és eltérsz az eredeti tervtől. Vagyis 6 kiló leadását tudod magadról elképzelni, és ezt a hat kilót vagy sikerül lent tartanod vagy nem (ez megint csak az elvárásaid függvénye). Akármit is akarsz tehát, mindig a saját elvárásaidnak fogsz megfelelni. Mindig csak azt tudod megtenni, amiről magad is elhiszed, ha mélyen magadba nézel, hogy meg tudod tenni. Éppen ezért lesz fontos, hogy mostantól kezdve ne csak a vágyaidon, hanem az elvárásaidon is dolgozz!

Egyrészt ezért fontosak a vizualizációs technikák. Sokan olvastak már és hallottak már a vizualizációról és ezt valami „mágikus” csodaszernek gondolják. Csak gondolj rá és bevonzod. De mi ne legyünk ennyire felszínesek! Csak attól, hogy rágondolsz valamire még nem fogod bevonzani! A vizualizáció nem varázslat! Az ereje abban rejlik, hogy újra és újra megéled a vágyott állapotot, amitől egyre inkább képes leszel elhinni, hogy te azt meg tudod csinálni.

Másrészt viszont direkt módon is dolgoznod kell az elvárásaidon, hiszen ha az elvárásaid alapján építed fel a fitnesz tervedet, akkor elkerülhető az amúgy borítékolható kudarc és nem kell újra és újra szembenézned ugyanazzal a frusztráló állapottal, hogy már huszadszor is újrakezdőként állsz a célodtól ugyanolyan távol. Az elvárásokon csak egyféleképpen lehet direkt módon dolgozni: ki kell cselezni őket. Hogy ezt hogyan lehet? Egyszerű! Erre való a szalámizós-módszer.

 

A szalámizós-módszer

1. Határozd meg, hogy pontosan mik is az elvárásaid! Szabadulj meg minden zavaró tényezőtől (TV, telefon, gyerekek, társ, stb.), csukd be a szobaajtót, ülj le, végy néhány mély lélegzetet, kicsit ürítsd ki az elmédből a napi gondokat és egy darab üres papírra írd le a következőket: Azt akarom, hogy……….. de arra számítok, hogy ………………………………………….. ………………………………………….. …………………………….

A lényeg, hogy legyél magaddal olyan őszinte, amilyen őszinte csak lenni tudsz.

2. Ezek után azonosítsd be azt a legnagyobb egységet, aminek a teljesítését még gond nélkül elvárod magadtól. Ha 20 kilót akarsz leadni, de csak 3 kiló leadását várod el magadtól, akkor egész egyszerűen 3 kiló leadására kell berendezkedned, ahol a cél elérésekor megünnepled a sikert, aztán döntesz a további lépésekről. Vagyis a célodat felszalámizod akkora egységekre, amekkora egységek teljesítését még el bírod képzelni magadról.

A három kiló leadása is jó cél ám. Kezd ezzel. És ha ez megvan, kezdheted újra. Ha kétszer megcsináltad, meglátod, növekedni fog az elvárásod is, hiszen a fejedben is a mechanikussága miatt könnyen teljesíthetővé válik az, amit eddig elképzelni nem tudtál. Lehet, hogy utána már tényleg őszintén el tudod képzelni, hogy 5-6 kilót is leadj. Minél több sikered van, annál éhesebb leszel a további sikerekre, annál motiváltabb leszel, és annál többet tudsz elképzelni magadról.

Ezzel a legkönnyebb tágítanod a komfort-zónádat, és ennél talán nincs is jobb módszer arra, hogy egyre többet higgy magadról! A saját magadba vetett hitnél pedig semmi sem visz gyorsabban előre a célod felé!

 

Miket tehetsz meg még a siker érdekében?

Ne hasonlítgasd magad másokhoz! Lehet, hogy másoknak könnyen megy a 20 kiló leadása, mert az elvárásaik sokkal inkább egybe esnek a céljaikkal és az akaratukkal. Ilyen emberek is vannak az alakváltók között. Tudd, hogy ők többet hisznek magukról, mint te. Ezért nyilván nekik könnyebben is megy a dolog.

Az elvet nézd! A szalámizós-módszer és az elvárások elvét kell nézned. Ez összefügg az előző ponttal. Sokan nem hiszik, hogy ők is elérhetik ugyanazokat a sikereket, mint mások, mert míg a másiknak szép eredményei vannak, addig nekik csak alig-alig jön az eredmény. Ha az elvet nézed és hiszel az elvben, akkor a saját haladási ütemeddel is ki leszel békülve, ráadásul a haladásod gyorsulni fog, ahogy egyre többet és többet vársz majd el ténylegesen magadtól.

Vizualizálj! Ha nem vizualizálod magad olyan emberek helyébe, akik már megcsinálták, vagy nem képzeled el magadról folyamatosan, hogy mi lesz, ha már megcsináltad, csak nehezíted a dolgodat. Inkább könnyíts a dolgodon!

Minél jobban elsajátítod a mai motivációs anyagban leírt két elvet, annál gyorsabban tudod edzeni az elmédet is, ami elengedhetetlen a végső célod elérése érdekében. Tehát ne feledd a két elvet:

1. Az ember mindig az elvárásainak fog megfelelni és sosem a vágyainak!

2. Ha nem hiszed el, hogy egy célt egy az egyben teljesíteni tudsz, szalámizd fel akkora szeletekre, amelyek teljesítését már ténylegesen mélyen legbelül is elvárod magadtól!

Sikereket!
Ircsi

Facebook

altair_logo1

"Ne a földre nézz! Rögök közt nincs válasz. Felfelé figyelj!"

Kövess a Facebookon

Kapcsolat

Joósz Andrea 06 70 904 3752
László Irén 06 20 966 4538

HS Sportcentrum
Gödöllő Dózsa György út 152.

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: Hornyák Design.