Alakíts ki OKOSAN ÚJ szokásokat!

A rossz táplálkozási – és életmódbeli szokásaid vezettek a túlsúlyod kialakulásához!

Nem nehéz belátni, ha nem írod át ezeket a szokásokat, nem lehet segíteni rajtad!

A jó szokások magvait már 30 nap alatt elvetheted, de ekkor kell a legnagyobb erőfeszítést tenned!

 

Nem kell extra kitartó embernek lenned ahhoz, hogy új dolgokkal színesítsd az életed. Elég néhány dolgot tudatosítani, és a későbbiekben bármit meg fogsz tudni valósítani, amit csak szeretnél. Gondolj csak bele: amikor reggel felébredsz, nem kérdés, hogy megmosd-e a fogad. Amikor elmész otthonról, akkor nem gondolkozol azon, hogy becsukd-e az ajtót. Biztosan egy csomó olyan dolog van az életedben, amit automatikusan csinálsz, és szinte észre sem veszed őket. Ezekről az apró szokásaidról soha nem feledkezel meg, és még csak fel sem teszed a kérdést, hogy kell-e egyáltalán ezt csinálod. Egyszerűen csak elvégzed. Maguktól működnek, és nem jelent extra erőfeszítést és akaraterőt az elvégzésük.

Ezzel szemben, ha például az edzésről van szó, vagy az étkezési szokásaidon kell változtatnod, mindjárt nem olyan egyszerű a dolog. Ugyanis a régi szokásaid jelentik az állandóságot, a biztonságot az életedben és minden apró változás, változtatás komfortzónán kívüli feladatot jelent számodra.

A szokás kialakításánál a legnagyobb veszély, hogy ahelyett, hogy a nehéz pillanatokat okosan oldanád meg, még inkább keményebben próbálod. Biztosan történt már veled olyan, hogy valaminek nekikezdtél, kitartóan csináltad, de amikor jöttek a nehéz pillanatok, akkor magadra erőltetted a dolgot, ami frusztrációhoz vezetett. A helyzet pedig az, hogy ha frusztrált vagy, akkor könnyen feladod. Éppen ezért most egy komplett rendszert alakítunk ki, hogy minél kevesebbet kelljen agyalnod a csináláson, és ahelyett, hogy még keményebben próbálkoznál, egyszerűen csak OKOSABBAN fogod megoldani a helyzetet.

Tehát készülj fel, bármit is tűzöl ki célnak, próbára fog tenni!

 

Mit kell csinálni ahhoz, hogy kialakuljon az új szokásom?

Először is le kell írni az egyes lépéseket! Legyél annyira konkrét amennyire csak tudsz és próbáld meg olyan kis szeletekre bontani, amennyire csak tudod. Minél specifikusabb vagy, annál inkább tiszta képet kapsz a teendőkről, és kevesebb kérdéssel kell szembe nézned a jó szokásaid kialakítása során.

Példa #1: szeretnék kardiózni a szabadban

Hányszor szeretnék egy héten kardiózni? Válasz: Minimum kétszer.

Mikor szeretnék edzeni? Mivel szeretek reggel aludni, ezért inkább estefelé.

Mennyi ideig szeretnék edzeni? Alkalmanként legalább fél órát.

Hol szeretnék edzeni? A közeli parkban.

Minél több konrétumot meg tudsz válaszolni, annál inkább közelebb kerülsz ahhoz, hogy automatikus folyamatot tudj belőle csinálni és rövid időn belül szokássá váljon. Persze tudom jól, hogy ettől több kell, hogy hosszútávon fenntartható legyen, éppen azért menjünk tovább a következő lépésre.

 

Legyenek meg előre a válaszaid!

Vizsgáld meg, milyen kifogásokat fogsz előkaparni, hogy ne kelljen megcsinálnod!

Készülj fel előre a nehéz pillanatokra, gondold át milyen nehézségekkel nézhetsz szembe! Ahelyett, hogy a nehéz helyzetekben az akaraterődet merítenéd, alakíts ki egy rendszert, amely automatikusan fogja megoldani helyetted a problémákat. Ahhoz, hogy megtaláld ezeket a válaszokat, először azt szükséges átgondolnod, milyen nehézségekkel nézhetsz szembe. Ne agyald túl, tényleg a legegyszerűbb dolgokra gondolj, mert sokszor a kis apóságok tudnak visszatartani.

Tehát a konkrét cél: egy héten kétszer elmenni 30 percet edzeni a közeli parkba. Kifogásaim:
Probléma #1: nem lesz kedvem edzeni
Probléma #2: elfelejtek elmenni
Probléma #3: esni fog az eső

Megoldás #1: Felmásolom a kedvenc zenéimet a telefonomra, mivel így élvezetesebb lesz az edzés és sokkal könnyebb lesz nekiindulni.
Megoldás #2: Beállítok egy ébresztőt az edzésre tervezett napokra és így biztosan nem fogok megfeledkezni róla.
Megoldás #3: kardió helyett csinálok hasizomgyakikat és másnapra átidőzítem a kinti edzést.

Igaz, hogy most már megvannak a válaszaid a felmerülő nehéz helyzetekre, viszont ez mégsem hozza rögtön magával azt, hogy meg is fogod csinálni és automatikusan szokás legyen belőle egészen az életed végéig. Éppen ezért egy picit foglalkozzunk az utolsó lépéssel, az “üzemeltetéssel”, amely hétről-hétre folyamatosan könnyebbé fogja tenni számodra a dolgot.

A rossz szokásokra (például a dohányzásra) sem az egyik napról a másikra szokik rá az ember, így a jó szokások is idővel alakulnak ki. Ehhez az kell, hogy heti szinten mérni tudd, hogyan haladsz, és amennyiben valami miatt mégsem volt alkalmad megcsinálni a kitűzött tervet, akkor tudj formálni rajta.

Ezért kaptad a szokáskövetőt!

Töltsd ki a saját céljaiddal, és kezdd el még ma vezetni. A lényeg, hogy legyen egy jó kis rendszered a szokásaid kialakítására és követésére, amelynek a vezetése napi szinten max. 5 percet, heti szinten pedig max. fél órát igényel.

A kézhez kapott szokáskövető természetesen csak egy kiindulópont – úgy színezed és alakítod át, ahogyan neked kényelmes. A legjobb, hogy bárhonnan, még az okos telefonodról is könnyen elérheted, így most már tényleg csak nagyon kevés dolog tart vissza attól, hogy még ma elkezd. Azt javaslom, hogy a startnál egyszerre maximum 1-2 szokás kialakításán dolgozz, majd ha már ezek kényelmesen mennek, akkor létrehozhatsz újakat, vagy éppen emelheted a heti limitet.

 

“Ez nálam úgysem működne, mert nem ilyen vagyok…”
“Nehezen tudok előre tervezni és nem tudok betartani dolgokat…”
“Örülök, ha este hulla fáradtan hazaérek és akkor már nehéz nekiállni…”

 

Mielőtt megpróbálod megmagyarázni magadnak, hogy miért nem fog működni a dolog, tedd félre a kifogásokat és tegyél vele egy próbát. Egy év múlva ilyenkor egy évvel öregebb leszel. Gondolj arra, hova leszel képes eljutni, ha ma elkezded használni és magadra szabni ezt a módszert.

Szokásokat nem tudsz egyik napról a másikra kialakítani, de a rendszerezés sokat segít abban, hogy még a nehéz pillanatokban is probléma nélkül túllendülj a nehézségeken. Ahelyett, hogy egy megfoghatatlan álmot tűznél ki magad elé, sokkal inkább egy konkrét, mérhető, kis lépésekkel bővíthető célt határozz meg, amely automatikusan fog téged elvinni a nagyobb dolgokig!

A Te sikeredért! Ircsi

Facebook

altair_logo1

"Ne a földre nézz! Rögök közt nincs válasz. Felfelé figyelj!"

Kövess a Facebookon

Kapcsolat

Joósz Andrea 06 70 904 3752
László Irén 06 20 966 4538

HS Sportcentrum
Gödöllő Dózsa György út 152.

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: Hornyák Design.