Szeretném edzéseimen a legmodernebb kutatási eredményeket és funkcionális edzésmódszereket alkalmazni ill. minőségi, preventív, a sérülések kockázatát minimálisra csökkentő edzésmunkát végezni. Célom, hogy megtanítsalak Titeket úgy edzeni, hogy az edzés 70-80 évesen is az életetek részét képezze. Az FMS továbbképzésen egy olyan világszerte alkalmazott tesztrendszert ismertem meg, amely segítségével az ízületi láncolatunk stabil-mobil rendszerének összefüggései tárhatók fel.

Szervezetünk egységes egészként működik, melyben minden mindennel összefügg: minden egyes szegmens, így az ízületek is a rendszer szerves részét képezik. Az egyes részek funkcióvesztései, asszimetriái az egész rendszerre hatással vannak, azonban jó hír, hogy egy-egy rész működésének helyreállítása is kihat az a rendszerre, mint egészre.

Az FMS ( Functional Movement Screen ) rendszer többéves innováció és jelenleg is folyó kutatások eredménye. A rendszer 7 olyan tesztből áll, amelyek az alapvető mozgásmintákat monitorozzák, a mozgás gyenge láncszemeire összpontosítva. Az FMS egy értékelő és osztályozó rendszer, amely az ízületi láncolat stabil-mobil működésének kulcsfontosságú mintáit vizsgálja: ezen minták felmérésével könnyen azonosíthatóvá válnak olyan funkcionális asszimetriák vagy korlátozottságok, amelyek csökkenthetik a funkcionális, illetve erőnléti edzés hatékonyságát és torzíthatják a saját tested mozgásának-helyzetének megfelelő érzékelését. A rendszer központi eleme az FMS pontszám, amely segítségével a probléma behatárolható és a fejlődés nyomon követhető. A pontszámokhoz közvetlenül kapcsolódnak a leghatékonyabb korrekciós gyakorlatok, amelyek segítenek helyreállítani a mechanikusan egészséges mozgásmintákat és hosszú távú adaptációhoz vezető gyors reakciót váltanak ki.

Izmaink a központi idegrendszer parancsait követik, méghozzá úgy, hogy idegrendszerünk az egyes izmok működését mozgásmintákba rendezi, majd egységként tárolja és hívja le azokat. Gyermekkorban természetesen alakulnak ki az egyes mozgásminták, melyeket felnőttkorra a hirtelen testsúlyváltozások, az ülő munka, a stressz, a helytelen testtartás, a sérülések következtében felváltanak a kompenzációk által kialakult diszfunkciót és asszimetriát eredményező mozgásminták. A kompenzáció azért veszélyes, mert a mindennapok, illetve edzések során is rejtve marad a probléma: az érintett izmok, illetve ízületek többletterhelést kapnak, ami melegágya a sérülések kialakulásának, illetve a korai elhasználódásnak.

8b66a5_330048de494f4ad5ac6f2786aaac01d8_mv2

A 7 FMS Teszt

1

Mély guggolás - deep squat

A guggolás a legtöbb sportághoz és a mindennapi élet során is szükséges mozgásminta. Ha jól hajtják végre, az egész test mechanikájára nézve kihívást jelent: felmérhető vele a térd, csípő, boka kétoldali, szimmetrikus és funkcionális mobilitása, illetve a fej fölé tartott rúd segítségével felmérhető a váll és a háti gerinc kétoldali, szimmetrikus mobilitása.

2

Akadály átlépés - hurdle step

A teszt kihívást jelent a test lépésmechanikáját illetően. Szükséges hozzá a csípő és a test megfelelő koordinációja és stabilitása a lépés kivitelezésekor, valamint az egy lábon állás stabilitása. Az akadály átlépéssel felmérhető a boka, a térd, a csípő kétoldali funkcionális stabilitása és mobilitása.

3

Kitörés egy vonalban - inline lunge

Ez a gyakorlat olyan helyzetbe kényszeríti a testet, ahol a fordulás, fékezés, oldalazás során ható erőket lehet szimulálni. Az alsótest váltott állásba kerül, amelyben a törzs számára a rotációnak való ellenállás és a helyes testtartás megőrzése jelenti a kihívást. Felmérhető a csípő és a boka mobilitása, a combfeszítő lazasága és a térd stabilitása.

4

Váll mobilitás - shoulder mobility

A tesz a befelé forgatás, nyújtás és közelítés, illetve a kifelé forgatás, távolítás és hajlítás kombinációjában méri fel a váll kétoldali mozgástartományát. Normális lapocka mobilitást és gerincfeszítést is igényel.

5

Aktív nyújtott lábemelés - active straight leg raise

Az alsó végtag függetlenítésének képességét teszteli a törzsstabilitás megtartása mellett. Felméri a combhajlító és a vádli aktív hajlékonyságát a medence stabilizálása és a másik láb aktív feszítése során.

6

Törzsstabilitás fekvőtámasz - trunk stability push up

A teszt a gerinc elülső és hátoldali stabilizációját méri fel egy zárt mozgássorú felsőtest mozdulat során. Szagittális síkban vizsgálja a törzsstabilitást, miközben a karok egy szimmetrikus mozdulatot hajtanak végre.

7

Rotációs stabilitás - rotary stability

Ez a teszt egy olyan komplex mozgásminta, amelyhez komplex neuromuszkuláris koordináció szükséges és a törzs megfelelően továbbítsa az energiát egyik végtagból a másikba. A teszt több síkban vizsgálja a rotációs stabilitást egy kombinált, az alsó és felső végtagot is érintő mozdulat során.

A mozgásminta szűrés előnyei: 

  • Javítja a funkcionális- és sportteljesítményt.
  • Segít csökkenteni a sportsérülések potenciálját.
  • Egyszerű pontozási rendszert kínál az egyén mozgásának felmérésére.

  • Egyszerűen elvégezhető sportolói, sportorvosi és általános fitnesz területen is.

  • Azonosítja a fizikai aránytalanságokat vagy a gyenge láncszemeket.

  • Egyszerű javító gyakorlatok segítségével rehabilitálja az aránytalanságokat, megerősíti a gyenge láncszemeket.

  • Az edzők számára lehetőséget nyújt az edzésprogramok magasabb szintű személyre szabására és ezzel jobb egyéni eredmények elérésére.

  • Világossá teszi mind az edző, mind az egyén számára a mozgás minőségi, illetve mennyiségi mutatói közötti különbséget.

  • Lehetőséget nyújt a sportági, az erőnléti, a személyi edzők és a fizikoterapeuták számára, hogy azonosítsák a fennálló potenciális sérülési tendenciákat és statisztikákat, mivel ezek kapcsolatban állnak a nem-kontaktos sérülések megelőzésével.

  • Képessé teszi az edzőket a mikrotrauma, valamint a krónikus sérülések lehetséges ok-okozati összefüggéseinek felismerésére, a mozgásbeli aszimmetriák vonatkozásában.

FMS6

Amennyiben a szolgáltatás elnyerte tetszésedet, lépj kapcsolatba velünk!