Erőnléti edzés, felkészülési edzésterv készítés, judokák és karatékák számára

A judoban és a karatéban kisebb vagy nagyobb mértékben a teljesítmény függ a sportolók erejétől, gyorsaságától és állóképességétől, azaz a kondicionális és koordinációs képességeiktől. Küzdősportok esetében a teljesítmény nagy arányban tulajdonítható ezeknek a fizikai képességeknek.

Az erőnléti edzések általánosan a felkészülési időszakban kapnak nagyobb teret, míg a versenyidőszakban a képességek szinten tartása a cél. Természetesen az edzéstervet úgy kell összeállítani, hogy az figyelemmel legyen a sportoló jelenlegi teljesítményszintjére, és arra, hogy mely kondicionális képességet kívánja fejleszteni:

• Erő;
• Gyorsaság;
• Állóképesség;
• Erő-állóképeség;
• Gyorsasági erő;
• Gyorsasági állóképesség.

black-belt-894190_1280
1

A képességfejlesztés edzéstervnél figyelembe kell venni, hogy az adott megnövekedett képesség csak a kellő koordinációs képességek esetén lesz képes realizálódni a teljesítményben.

Az edzéstervezés során az első lépés az információgyűjtés. A megfelelő edzésterv megalkotásához szükséges a jelenlegi fizikai állapot ismerete, amihez kiinduló alapként szolgálnak a felmérések. Ezen felül a sportolóval együttesen ki kell tűzni a távlati célokat. Az edzéstervben rögzíteni kell felmérési pontokat, hogy visszajelzést kapjunk az elvégzett munka eredményességéről, illetve az edzéstervben a mérések eredményétől függően megtörténjenek a szükséges változtatások. A felmérések kiemelt jelentőséggel bírnak, objektív alapul szolgálnak az önellenőrzéshez, a szükséges korrekciókhoz.

Az edzések az adott időszakokban különböző célokkal bírnak, ennek megfelelően különböző tartalommal kell megtölteni azokat. Az edzésmunkában az adott időszaknak megfelelően más területek dominánsan fejlesztendők. Amíg az egyik edzés célja a maximális terhelés, addig a következőé a szubmaximális terheléssel a regeneráció elősegítése. Amíg a versenysport holtidőszakában a fizikai alapozás és a technika finomítása a legfontosabbak, addig versenyidőszakban a taktika, a csúcsteljesítmény leadása, az ehhez kellő kondícionális képességek szinten tartása a cél.

Feladatom, hogy a felmérésekből a megfelelő információkat megismerjem, az edzéseket megtervezve megfelelő célokat állítsak fel, a célokhoz a legadekvátabb edzésmunkát rendeljem, a terhelés és regeneráció optimális arányát állítsam fel, illetve folyamatosan korrigáljam a tervezett munkát.

Amennyiben a szolgáltatás elnyerte tetszésedet, lépj kapcsolatba velünk!