Kína csábereje-Harbin

Heilongjang Egyetem-Első Közép-Kelet Európai Hagyományos Kínai Orvoslás Továbbképzés Beszámoló 1. nap: 2018. október 15. Hétfő

A szuper, 4 csillagos szállodában eltöltött éjszakák és svédasztalos reggelink után izgatottan indultunk a Heilongjang Egyetemre, ahol elkezdődött a Továbbképzés.

Az Egyetem ünnepélyes megnyitót rendezett a képzésben résztvevők tiszteletére, amelyen Prof. Dr. Mészáros Judit tartott előadást „A HKO oktatásának és gyakorlatának fejlesztése Magyarországon és Európában” címmel. Utána Harbin 1.számú HKO Kórházában tettünk látogatást, ahol a gyógyszertárban testközelből láthattuk a kínai gyógynövényekből összeállított receptek elkészítését, a gyógynövények osztályozását és szétválogatását.

A délutáni előadást Prof. Xie Ning tartotta a HKO alapelveiről és diagnosztikai módszereiről. Fantasztikus előadás volt egy nyitott, rendkívüli tudású, mégis szerény és alázatos embertől, aki felénk is maximális tisztelettel fordult és minden kérdést úgy fogadott, hogy abból Ő is tanulhat.

 

A kötelező program minden nap 16.00-ig tartott, utána felfedeztük az esti Harbint. Plázák, éttermek tömege, fantasztikus bulik, állandó nevetés és éjszakába nyúló beszélgetések a barátnőimmel. Soha nem múló emlékek gyönyörű helyeken őszinte, igaz emberekkel. Mindent köszönök Nektek, még találkozunk!

Fogadjátok szeretettel a HKO alapelveiről írt rövid beszámolómat.

A Hagyományos Kínai Orvoslás története csaknem 5000 évre nyúlik vissza olyan legendás személyiségekig, mint Shen Nong ( az Isteni Gazdálkodó) és Huang Di ( a Sárga Császár ).

A HKO alapelméletei egy olyan korszakban születtek, amikor az emberek még természetközeli életmódot folytattak és harmóniában éltek környezetükkel. Ezt a több ezer év alatt kifejlődött filozófiai és gyógyászati rendszer alapelemeit megpróbálom néhány gondolaton keresztül ismertetni.

 

 

A HKO alapelméletei:
1. Yin és Yang elve: ezen elmélet segítségével az ősi kínaiak megpróbálták leképezni azokat az erőket, melyeknek működését a környező természetben tapasztalták. Az elmélet filozófiai alaptétele az, hogy minden mozgás és létezés két, egymással ellentétes, de egymást kiegészítő erő működésére vezethető vissza. Yin és Yang mindenben jelen vannak, de csak együtt és egyszerre létezhetnek.

2. 5 elem tana: az ősi kínaiak megfigyelték a természet körforgásának és az emberi szervezetnek az összefüggéseit. Elméletük szerint az alapelemek – a Fa, Fém, Föld,Tűz, Víz –egymással kölcsönhatásban vannak és a Nagy Egész részét képezik. Minden egyes elem táplálja vagy korlátozza a hozzá kötődő elemeket az emberi szervezet működésével analóg módon.

3. 12 szerv: a) Zang vagy tömör szervek: Szív, Máj, Lép, Tüdő, Vese b) Fu vagy üreges szervek: Vékonybél,Epehólyag, Gyomor, Vastagbél, Húgyhólyag
A fennmaradó két szerv a Szívburok és a Hármas melegítő.
Minden szervhez tartozik egy testrész, bizonyos funkciók és egy Meridián vezeték, mely mentén akupunktúrás pontok vannak.

4. Qi vagy Chi: A HKO szerint a chi szervezetünkben különböző formában van jelen, jelentése energia, életerő. Amennyiben egyensúlyban van, testi-lelki-szellemi síkon fenntartja egészségünket. A Chi alapvető jelentőségű minden élő szervezetben: a chi mozgatja a vért, a vér táplálja a belső szerveket, hogy chi-t hozzanak létre.

5. Vér és Három Kincs: a HKO szerint a Vér reprezentálja az összes nedvesítő, tápláló, hűtő folyamatot a testben, szorosan együttműködik a chi-vel az egészség és a boldogság fenntartása érdekében.
A Három Kincs a Jing, a Chi és a Shen hármasa. A Jing „esszencia” szorosan összefügg az öröklött chi-vel, a reprodukáló energiával és a Vesével. A Chi jelentőségéről már beszéltünk. A Shen nem más mint a Lélek, mely a kínaiak szerint a Szívben lakozik. Nyugtalansága álmatlansághoz, zűrzavarhoz vezethet.

6. Nyolc alapmodell: a HKO a Pa Kang-ot követi, a diagnózis felállítása a nyolc lehetőség logikus végigvezetésén alapszik, így jutva el a probléma okának felderítéséhez. A Nyolc Alapmodell:
Hiány-Többlet, Hideg-Meleg, Yin-Yang, Belső-Külső.

7. Meridiánok: a HKO egy komplex meridiánrendszert ír le. A meridiánrendszer osztja el és mozgatja a Vért, a Chi-t és a Folyadékokat a testben. Minden meridián ugyanazzal a diagnosztikai és terápiás attribútumokkal bír, mint a hozzá kapcsolt Szerv. Tizenkét fő meridián létezik, ezek mindegyike
egy-egy belső Szervhez tartozik, ezen kívül számon tartjuk a Kormányzó Vezetéket ( Du Mai ) és a Befogadó Vezetéket. ( Ren Mai )

 

A Hagyományos Kínai Orvoslásban a következő terápiás eszközöket és módszereket ismerjük:
1. Akupunktúra
2. Akupresszúra
3. Köpölyözés
4. Moxa Terápia
5. Kínai gyógynövények
6. Állati eredetű gyógyhatású anyagok
7. Ásványi eredetű gyógyhatású anyagok
8. Kínai harcművészetek: Kung Fu, Thai Chi, Chi Kung

Szólj hozzá te is!Facebook

altair_logo1

"Ne a földre nézz! Rögök közt nincs válasz. Felfelé figyelj!"

Kövess a Facebookon

Kapcsolat

Joósz Andrea 06 70 904 3752
László Irén 06 20 966 4538

HS Sportcentrum
Gödöllő Dózsa György út 152.

Copyright 2018 © Minden jog fenntartva. Készítette: Hornyák Design.